cu bicileta in oras
Ganduri Inspiratie

Fumatul si mersul pe bicicleta

De o luna mi-am luat bicicleta si incerc sa merg cat mai mult cu ea. Motivele sunt mai multe, printre care placerea efectiva de a merge pe bicicleta, exercitiul cardio, economie de bani (nu mai ii dau pe benzina) si altele. Mergand cateva dimineti la rand spre birou am avut timp sa imi aud gandurile mult mai bine. (Si spre surprinderea mea sunt de gasca.)

Nu mai fumez de 2 ani jumatate si sunt al dracu de mandru dar in acelasi timp ii inteleg si pe fumatori si dorinta lor acerba de a fuma si de a calma acel ceva din ei care ii rascoleste. Nu vreau sa discut despre legea asta noua care interzice fumatul deoarece intentiile sunt bune, legile sunt proaste si oamenii nemultumiti si ca de obicei se creaza un haos de nedescris in orice dialog pe aceasta tema. Nici nu o sa va spun sa va lasati de tigari si a merge la birou pe bicicleta. Legatura este in alta parte. Lasatul de fumat pentru mine a fost usor in momentul in care mi-am dat seama ca din secunda in care sting tigara sunt nefumator. Nu am ce astepta, la ce ma uita in viitor, nici nu se va schimba ceva care imi va semnala ca sunt liber de fumat. Nu, pur si simplu am stins tigara si ma bucur de viata mea fara a fuma. Au fost perioade in care incercand sa renunt la fumat asteptam ceva sa se intample si ulterior sa spun: “Uff! Gata a trecut si asta, acum sunt nefumator.” Dar niciodata nu ajugeam la acel pas si ne mai avand rabdare cedam si imi aprindeam o tigara. Pana in momentul in care am realizat ca nu are ce sa se intample si tocmai acolo e secretul. Devii nefumator doar prin neaprinderea altei tigari si parcurgi un drum placut de nefumator la care ai visat.

Da, stiu, stiu! De ce naiba va spun lucrurile astea? Pentru ca intr-o dimineata in care pedalam in drum spre serviciu, obosit sa pedalez pe o panta, ma gandeam ca abia astept sa ajung la birou si sa scap de pedalat. Apoi am realizat ca mie imi place sa merg pe bicicleta si ca acel gand era un intrus care ma sabota doar pentru ca eram obosit. Atunci am facut legatura cu lasatul de fumat. Nu plec de acasa cu bicicleta pentru ca trebuie sa ajung la birou ci pentru ca imi place sa merg pe bicicleta. Pedalez pentru ca imi place drumul, nu pentru ca am unde ajunge. Atunci unde ma grabesc? De ce ma gandesc la destinatie? Tot ce trebuie sa fac e sa reduc ritmul si sa ma odihnesc.

Lasatul de fumat e ca mersul pe bicicleta. Tot ce trebuie este sa o faci cu placere.

Fii sociabilShare on Facebook
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *