Ce este Craciunul

Cand eram mic, luna decembrie insemna zapada, vacanta, Craciun, brad impodobit cu luminite, cadouri, taiatul porcului, sorici si lista poate continua pe cateva pagini. Acum toate acestea tind sa mearga catre o directie diferita. Porcul nu are rost sa fie taiat pentru ca iei viata unui animal, ca oricum nu e foarte sanatos sa mananci porc si pentru ca exista alternative. Bradul nu il mai impodobesti pentru ca asta inseamna sa tai un copac ceea ce nu e chiar ok pentru planeta. Insa daca tot tii mortis sa impodobesti un brad ai putea sa iei unul in ghiveci pe care sa il plantezi dupa ce se termina tot “balciul”. Zapada nu prea mai este ca am cam taiat copacii (am vrut noi neaparat sa ii impodobim) si incalzirea globala bla,  bla, bla…

Nu vreau sa spun ca era mai bine inainte sau ca e mai bine acum. Lumea se schimba. Atat oamenii, societatea cat si natura si planeta pe care traim. Perioada asta nu ar trebui sa insemne neaparat nasterea unui personaj in care crezi sau nu. Nu ar trebui sa insemne beculete, daca nu iti plac. Nu ar trebui sa insemne porc, daca mananci doar vita sau esti raw vegan. Zilele acestea au capatat un vibe foarte placut de iertare, de pace si de regasire. Nu ar trebui sa ne indepartam si de aceste aspecte daca nu credem sau nu suntem de acord cu restul (porc, brazi taiati, Iisus etc.). Acum o sa ma intrebati, da, dar de ce e nevoie de o zi/perioada din an in care sa ne aducem aminte de un comportament mai bun si sa stim ca exista oameni saraci care au nevoie de ajutorul nostru. Nu, nu avem nevoie, eu iau Craciunul ca pe un reminder, sa imi aduc aminte ca tocmai, nu doar in perioada asta trebuie sa vedem oamenii de langa noi si sa incercam sa le facem viata mai frumoasa, sa oferim cadouri si sa nu asteptam nimic in schimb. Nu trebuie sa fim niste Grinch doar pentru ca unii au inteles ca tot ce inseamna Craciunul este mall, Coca-Cola, cadouri, opulenta, consumerism si mancare multa. Nu trebuie sa simtim sa contrabalansam balanta printr-o atitudine sfidatoare si de ura asupra tot ce inseamna sarbatorile de iarna.

Mi-ar placea sa nu mai fim carcotasi, sa nu ne mai comportam in consecinta actiunilor altora. Mi-ar placea sa intelegem ce vrem noi sa intelegem din viata si sa nu conteze viziunea altora asupra vietilor lor. Sa ne intereseze mai mult de cum ne contruim si traim lumea si viata proprie si sa nu proiectam sistemul nostru de valori catre altii. Mi-ar placea sa nu mai visez la utopii.

 

Fii sociabilShare on facebook
Facebook
Tagged with:     , , ,

About the author /


Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *