Cat valoreaza libertatea

urs in captivitate

Nu stiu daca cineva poate raspunde la intrebarea: “Cat valoreaza libertatea?” Se spune ca cea mai de pret avutie pe care o poate avea omul este libertatea. Eu pot extrapola si spune ca libertatea este de pret indiferent daca esti om sau orice fel de vietate. In momentul in care vointa si crezul tau iti sunt ingradite poti avea orice altceva ca nu iti este de ajuns.

Padurea de la Zarnesti adaposteste o rezervatie de ursi adunati de prin toata tara. Aici ursii au spatiu si natura de care se pot bucura, oameni care nu ii vad ca pe un obiect, hrana de calitate si socializare cu alti ursi.  Povestea rezervatiei LiBEARty a pornit de la o ursoaica pe nume Maya care toata viata ei a stat intr-o cusca mica langa un hotel din Bran unde a fost gasita de Cristina Lapis. Ani de zile Cristina a mers la Maya sa o hraneasca si sa ii aduca vitamine si a reusit sa ii mai ridice moralul. Din pacate aceasta revenire nu a durat foarte mult si Maya a cazut din nou in depresie, de data aceasta rozandu-si laba dreapta parca in dorinta de a termina cu viata pe care o are. Viata Mayei s-a incheiat in bratele persoanei care va deschide cu mari sacrificii ceea ce este azi Sanctuarul Ursilor.

Fiecare urs din rezervatie are o poveste trista in care se regaseste de fiecare data custi, mutilare, alimentatie slaba si tratament prost.Unul dintre acesti ursi este Mura, urs de circ, care a fost dresat sa mearga pe bicicleta. Pe langa afectiunile fizice dobandite de la mersul pe bicicleta, miscari nenaturale pentru un urs, Mura a dobandit si alt handicap mult mai grav. O lunga perioada de timp, cand i se dadea de mancare, se simtea datoare sa danseze pentru a putea merita hrana.

In acest articol nu am vrut sa atrag atentia asupra rezervatiei, tocmai de aceea nu am dat foarte multe detalii. Am vrut sa subliniez cat de mult valoreaza libertatea si cum lipsa ei te dezbraca de ceea ce esti tu cu adevarat si iti ucide spiritul, indiferent ca esti om sau urs.

 

Fii sociabilShare on facebook
Facebook
Tagged with:     , , ,

About the author /


Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *