Apocalipsa dupa apocalipsa

In anii ’90 cand te gandeai la viitor iti venea automat in minte cladiri inalte si masini care zboara. Orase super tehnologizate curate si civilizate. Dupa anul 2000 viitorul nu mai este asa de frumos, ci ni-l imaginam cu o lume distrusa de poluare si razboaie, tot ce era odata tehnologie ne-a adus la distrugere si cumva ajungem sa nu mai beneficiem nici macar de ce avem acum si suntem sortiti sa o luam de la capat traind intr-o lume rudimentara.

M-am gandit care a fost motivul schimbarii radicale de viziune si cred ca am un raspuns. Ne-am setat un termen mult prea aproape pentru a avea masini zburatoare. Martor sta si celebru cantec ” Anul 2000″ in care anii 2000 sunt undeva intr-o era indepartata. Nu, nu a fost. A venit foarte repede si inca nu avem tehnologii care sa ne salveze de tot mai putinele resurse limitate. In anii ’90 aveam timp si incredere ca mai este pana in 2000. Acum ne-am dat seama ca nu e chiar cum ne-am asteptat si culmea, chiar mai rau; din ce in ce mai multa populatie, din ce in ce mai putine resurse si oamenii vor din ce in ce mai mult. Si asa am ajuns de la scenarii din desenele cu Familia Jetson la filme cum este Equilibrium sau Book of Eli.

Aici urmeaza problema mea referitoare la sansa omenirii de a supravietui si dupa o posibila intoarcere la o viata rudimentara.

Eu sunt un mare fan al tehnologiei si imi place faptul ca nu trebuie sa iti mai incarci memoria cu toate datele necesare unei vieti in cunoastere ci tu ai nevoie doar de un creier apt de analiza, informatiile venind cu ajutorul tehnologiei. Totul se afla in Cloud, accesezi imediat orice informatie si iti este livrata in fractiuni de secunda. Si devenim o societate din ce in ce mai avansata cu indivizi din ce in ce mai prosti.

Acum sa ne imaginam ca deja s-a intamplat evenimentul nedorit si ai un bat si un cutit. Ce naiba faci? Am ajuns la o tehnologie in care ca sa faci agricultura ai nevoie de 2 masini motorizate cu echipamente interschimbabile si un sac cu imgrasamant si apasand 2 butoane scoti mancare tot timpul anului. Dar cand ai un bat si un cutit cine dracu stie ce are de facut? Cand sa cultivi, ce sa faci odata ce ai cultivat si cum sa strangi recolta? Nimeni nu mai prezerva agricultura, nu neaparat ca act al producerii de alimente, ci ca traditi, arta si cultura. Niciun copil nu mai stie cum sa lege un snop, sa faca o claie si multe altele. Intr-o lume post apocaliptica in care fiecare este pentru el ar trebui sa ai avantajul de a putea sa te hranesti singur si de nu fi neputincios cand totul este efectiv la picioarele tale.

Dar marea problema nu este un scenariu probabil ci este prezentul in care nu mai avem legatura cu natura, nu stim sa ne mai bucuram de ea si de beneficiile pe care ni le poate aduce, atat spiritual cat si fizic. Nu ne mai bucuram la spectacolul pe care ni-l ofera natura an de an si nici de noi acolo unde ne este locul intre copaci, pe pamant nu inchisi intre betoane, metal si sticla.

Mi-ar placea sa reusim sa devenim acea civilizatie in care tehnologia ne ajuta sa traim in natura.

Fii sociabilShare on facebook
Facebook

About the author /


Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *